page

Új utakon

Jönnek a választások, minden párt megígéri - ami mellett amúgysem mehet el egyik sem - hogy lesz oktatás meg egészségügy meg nyugdíj és még a korrupció ellen is fellépnek. Ők lopnak, ti dolgoztok, ezért fizessenek a gazdagok. Pénz nincs, de lesz 13, havi nyugdíj és jövőre annyit fogunk keresni, mint a németek meg az osztrákok vagy a franciák!

Jobbnál jobb ajánlatok, nehéz a választás a választás elött...,

Egyvalamiről nem szól a fáma:

A politikusi privilégiumokról a már „elfogadott" felsőbbrendűségről, az összeférhetetlenségről, a politika és gazdaság privát összefolyásáról, a visszahívhatóságról és még egy halom etikailag fontos dologról. Ilyenek nincsenek terítéken, hiszen eme dolgok azok, amiért érdemes olyan szép dolgokat ígérni, mint a fentiekben.

A valós helyzet az, hogy - teljesen mindegy melyik párt venné át a vezetést – ezek a több évtizedes bejáratott ,,játékszabályok" azok, ami miatt az ádáz küzdelem folyik.

Voltak, vannak és lesznek is furcsa állami tenderek, óvodás háztulajdonosok, családi ,,kutatóközpontok" a disznóól közepén vagy éppen görkorcsolyapálya vidékfejlesztési ajándékként, és igy tovább, és igy tovább.

Ezt a folyamatot csak egy óriás irtással, a politikusi hivatás teljesen új alapra helyezésével lehet megszüntetni. Ezeket a fákat nem kivágni kell (az új hajtások előbb utóbb megjelennek) hanem gyökerestül kitépni, megsemmisíteni. Új fákat kell ültetni, melyek a faiskolákban nevelődnek egy teljesen új, innovációs folyamat keretei között.

A politikus is munkás, fizetésért. Az országgyűlési politikus az ország, a nemzet érdekeiért dolgozik, állandó kapcsolatban az önkormányzati politikussal, aki a helyi sajátosságokat ismerteti, azok javítására tesz javaslatot. Mindezt fő állásban, teljes fizetésért, ami mellé sem időbeli sem pedig juttatási pluszok nem férnek bele, Ez a munkája, ezt végezze el rendesen!

Csak akkor lehet elvárni - az általunk megbízott - érdemi képviseletet, ha a politikus hasonló környezetben él, hasonló körülmények között végzi a munkáját, mint a munkaadója (választópolgárok) Ezért elengedhetetlen, hogy a politikusi bérezések a mindenkori polgári átlagkereset arányait kövessék, csak azok hatványában növekedhessen.

Aki csak a pénz miatt akar politizálni, az eleve kizárja magát a magyar nép képviseleti eszméjéből és jobban jár, ha bankigazgatónak adja be az önéletrajzát.

Méltányossági és feladatorientált nézőpont szerint az 1:3 arányt tartjuk a feladat érdemben való elvégzéséhez szükséges összegnek. A mai adatok szerint ez 300.000 (átlagkereset ?!) X 3 = 900.000 forint, amiből - mint minden munkavállalónak - a különkiadások az adóból leírhatók.

Egy másod vagy kiegészítő foglalkozás nem megengedhető.

Természetesen kellenek a jó szakemberek az ország, megye irányításába, ezért a magasan képzett (szakmai irányzatú) specialisták külön juttatási rendszerben, a mindenkori piaci, versenyszférához igazított juttatást kapnak. Mindezt olyan szinten relativizálva, hogy a germanisztikából doktorált akadémikus nem lehet agrárpolitikai megbízott és az építészmérnököt sem az egészségügy élén szeretnénk hasznosítani.

A politika értelme és célja, a békesség! Ebben az értelemben nem (csak) az erőszakmentes nemzetközi és nemzeti kapcsolatokra, hanem az igazságos társadalmi arányok megteremtésére annak a környezettel való összekapcsolására kell gondolni.

Mindenkinek!


Kommentek