page

USA választás = Magyar remény

Donald Trump lett az amerikai elnök. Ez igy magában nem lök hanyatt - nem azért mert nem volt rendkivüli a választási cirkusz - hiszen relative mindegy hogy mi történik 10.000 km távolságban, legalábbis ránk nézve. Ami miatt mégis számunkra egy világra szóló üzenet az a következö: A kezdet kezdetétöl leirták, kigúnyolták Trumpot, állitólag esélye sem volt, sem a republikános induló társaival, sem pedig Hillary Clintonnal szemben. Nem tagadás valóban sajátos módszereket követett és azok mellett végsökig kitartott, amit végül is honoráltak azok a választók, akiknek már teljesen elegük van a politikai "ringlisspil" böl. Clinton a - kisebb nagyobb botrányai mellett - megszokott politikai muszájt folytatta volna, ugyanazokkal a dogmákkal, frázisokkal amit az emberek már évtizedek óta hallanak, anélkül hogy érdemben történjen is valami. Mint éppen Magyarországon ! Az USA választás a legjobb bizonyiték arra, hogy igenis meg lehet dönteni bármely (hatalmat)pártot, ha az emberek ezt tényleg akarják és tesznek is érte (Amerikában kigyózó hosszú sorok álltak a válsztási lokálok elött) Hiába nyomta a média és film/zene sztárok Clinton szekerét, mégis a "szürke" hétköznapi ember döntött. Ha tetszett az elitnek, ha nem. Clinton "szörnyülködve" nézte, hogyan zuhan lefelé a támogatottsága, mert el sem tudta képzelni hogy más forgatókönyv is lehet mint a vereség.

Erre kell alapoznunk nekünk is. Jöhetnek a plakátok, médiaszócsö, reklám hadjárat, stb. ha akarjuk akkor igenis lehet változtatni, hiszen :

Lehet tiltakozni, lehet szervezkedni, lehet másokat meggyözni vagy támogatni és végsö soron lehet másra szavazni. Ha elegen teszik és gondolják ezt, akkor másképp fognak menni a dolgok. Ha nem, akkor ez marad. Nem azért mert diktatura van, hanem azért mert ez tetszik, ez jó, ez elég nekünk…(Török Gábor politológus)


Kommentek